Vitamíny pro zdravé zuby

Stav našich zubů má do velké míry na starosti naše genetika. To ale rozhodně neznamená, že by na naší péči nezáleželo, právě naopak!

Správné čištění a pravidelné kontroly u zubaře jsou klíčem k úspěchu.
Kvalitu zubů můžeme podpořit také vyváženou stravou, velkou roli hraje dostatečné množství vitamínů a minerálů.

Že je pro zdraví zubů důležitý vápník si jistě všichni pamatujeme ze školních let.
Věděli jste ale, že pro správné vstřebání vápníku je nutné mít dostatek vitamínu D?


Déčko je velmi důležitý vitamín pro naše celkové zdraví, zuby nevyjímaje. Naleznete ho třeba ve vaječném žloutku, rybím tuku, houbách nebo hořké čokoládě, ale jeho primárním zdrojem je sluneční svit.

V našich podnebních podmínkách je vhodné vitamín D suplementovat, především v zimních měsících.

Zmiňovaný vápník je pro naše zuby a klouby klíčový. Společně s vitamínem D tvoří nerozlučnou dvojku a je vhodné je suplementovat společně. Zdrojem vápníku jsou mléčné výrobky, mák, lískové ořechy, sója nebo dokonce kakao. Pokud tedy do své stravy nezařazujete dostatek těchto potravin, zvažte jeho suplementaci. 

Pro správné vstřebání vápníku je důležitý také vitamín K2. Na trhu je jako suplement k dostání často v kombinaci s vitamínem D3. Najdete jej například v mléčných výrobcích s vysokým obsahem tuku nebo ve fermentovaných potravinách. Pro většinu lidí je ale velice obtížné získat ho pouze z potravin, proto je vhodné jej suplementovat. 

Dalším pomocníkem je kolagen, což je jeden ze stavebních kamenů našich kostí a zubů. Přirozeně se nachází například v sóje, fazolích, olivách a asi nejznámějším zdrojem jsou kosti a kůže zvířat. I kolagen je možné suplementovat, pokud ale do své stravy pravidelně zařazujete vývar z kostí, kuřecí maso, ryby, vaječné bílky nebo různé červené ovoce, neměl by vás nedostatek kolagenu příliš trápit.

Pro podporu zdraví zubů se dále bude hodit například zinek, hořčík nebo vitamín B (zejména B1 a B6). Základem je ale jako vždy vyvážená strava a dostatečný pitný režim.

Pokud chcete zjistit, které vitamíny jsou ve vašem konkrétním případě potřeba doplnit, není nic snazšího, než absolvovat krevní testy. Dobrá zpráva je, že vám je jednou za dva roky hradí vaše pojišťovna. 

Podpora zdraví zubů pomocí vyvážené stravy a vitamínů je skvělý pomocník!
Pokud vás ale trápí komplikovanější problémy, jako jsou ulomené a chybějící zuby, jejich nevhodná barva, délka nebo prasklina, kontaktujte nás
na bezplatnou konzultaci a společně s vámi rádi najdeme vhodné řešení.

Začněte konzultací zdarma.
Naplánujeme optimální řešení pro vaši proměnu.

Objednejte se na konzultaci zdarma
bila sipka